Vintage inspiration

Vintage inspiration

Historien om kongemærker

Historien om kongemærker

Hvis man mangler den sidste detalje til sit 1940er look, så er et Kongemærke en oplagt mulighed. Kongemærket blev lavet i forbindelse med Christian Xs 70-års fødselsdag, d. 26. september 1940.

Der findes to kongemærker:
En nål i gult metal, og et emblem designet og fremstillet af Georg Jensen – begge godkendt af Kongen.

Emblemet er fremstillet i sterlingsølv med rød emalje. Der findes tre udgaver; en herremodel med knap til placering i knaphul, en damemodel hvor mærket hænger i to kæder, fra en bjælke og en model med nål på bagsiden.

Vi havde på et tidspunkt også et par kongemærke-manchetknapper – om de var officielle, det ved vi ikke, men fine, det var de! Ydermere ved vi, at der også blev lavet nogle i guld, men vi har endnu ikke haft held med at få fingrene i den version.

1945 blev det sidste årstal på emblemet, med kongens tilladelse. På dette tidspunkt, var mærket ikke kun en festligholdelse af majestæten, men også et udtryk for danskhed. En måde hvorpå man kunne vise, at man støttede op om kongen, om landet og om vores frihed. Det lille mærke kunne bæres uden påtale fra værnemagten, og således kunne, selv pæne folk vise en smule modstand.

Indtægterne fra salget af Kongemærket gik til “Kong Christian den Tiendes Fond”, og der nåede at blive solgt 1.178.534 fra udgivelsen i 1940 og frem til Kongens død i 1947. Fonden eksisterer stadig og støtter dels forskning, forebyggelse og bekæmpelse af sygdom, dels diverse kulturelle formål.

 

> Køb kongemærker i vores webshop.