Vintage inspiration

Vintage inspiration

Sådan vasker du din rayonkjole

Sådan vasker du din rayonkjole

Vi bliver tit spurgt hvordan man vasker vintagetøj og ret ofte er det specifikt de gamle 1930er og 1940er kjoler der bliver spurgt til. De kræver nemlig en anden behandling end mange andre typer kjoler.

Et af de mest benyttede kjolestoffer i 1930erne og 1940erne var rayon, eller kunstsilke, som det blev kaldt på dansk. Som det danske navn antyder, så ligner og opfører rayon sig som silke. Det var blandt andet derfor rayon blev så populært.

Hvad er rayon?

Rayon er fremstillet af cellulose fibre som har været igennem forskellige kemiske processer og kan derfor imitere følelsen af både uld, bomuld, hør og silke. Fordi rayon er fremstillet sådan som det er, så opfører det sig også meget anderledes end andre stoffer, når det bliver vådt.

 1. Vintage rayon bliver ekstremt skrøbeligt, når det er vådt! Nogle gange kan rayon blive næsten ligeså stift som papir.
 2. Rayon krymper/trækker sig sammen som bare pokker når det tørrer.

Så hvordan pokker vasker man så en rayonkjole?

Allerførst vil vi tilføje, at det ikke er nødvendigt at vaske din kjole hver gang du har haft den på. Det slider på tøjet og desuden er det de færreste kjoler, som bliver så beskidte og gennemsvedte i løbet af en dag. En omgang luftning natten over kan oftest klare det.

Men er du nået dertil, hvor kjolen trænger til en vask, så anbefaler vi følgende (aka. det er sådan vi selv gør)

 1. Håndvask kjolen i lunkent vand med en mild sæbe
 2. Når du vasker, så brug forsigtige bevægelser. Skvulp kjolen frem og tilbage i vandet, i stedet for at skrubbe ”vaskekone-style”. Husk at rayon er meget skrøbeligt, når det er vådt og derfor nemt kan sprække hvis du river for hårdt i det.
 3. Skyl sæbevandet ud af kjolen med rent, lunkent vand.
 4. Pres overskydende vand ud af kjolen. Lad være med at vride stoffet!
 5. Læg kjolen fladt på et håndklæde og lad den lufttørre.

Når kjolen er tør er det her, at de fleste folk går i panik. Din kjole er nu højst sandsynligt krympet 2 størrelser –specielt rayon crepe krymper.  Men bare rolig det kan ordnes med varme eller damp.

 1. Damp kjolen tilbage til sin oprindelige størrelse.
 • -Har du en damper er det ganske let, hæng kjolen på en bøjle og damp løs indtil kjolen er tilbage til din størrelse.
 • -Har du et dampstrygejern, så stryger du kjolen på meget lav varme fra indersiden og damper kjolen på den måde.
 • Har du et strygejern uden damp, så skal du stryge kjolen på indersiden lige inden kjolen er helt tør, men kjolen må samtidig heller ikke være for våd. ( Det er den eneste metode vi ikke selv har prøvet, men kun læst os til i gamle magasiner og vejledninger).